Riječnik čajeva i sastojaka

 

AROMATIZIRANI ČAJ: * Čajevi se aromatiziraju dodavanjem prirodnih mirisnih ekstrakata, esencija, suhih cvjetnih latica i sl.

 

BANCHA: * Biološki japanski zeleni čaj proizveden od starijih, osušenih i pečenih listova, ubranih u jesen.Visoko cijenjen zbog svoje arome, bogat vitaminom C i antioksidansima.
 

BLEND: * Mješavina više vrsta čajeva kao npr. jak jutarnji čaj ENGLISH BREAKFAST.
 

BOP: * Broken Orange Pekoe – Čaj iz prvih zdrobljenih hrapavih i crnih vršnih listova. Specifičan za "niska područja" Cejlona.


BOSTON TEA PARTY: * L ( bostonska čajanka ) – 1773.g. američki su doseljenici u Bostonu, nezadovoljni visokim carinama koje je na čaj uveo kralj George III, pobacali sav teret čaja u more. To je bio početak otvorene pobune protiv britanske kolonijalne uprave ( Američka revolucija ).


BROKEN: * Jači čaj koji se dobiva postupkom valjanja iz zdrobljenih, usitnjenih listića
 

CAMELIA SINENSIS: * ( čajevac ) - Grmolika zimzelena tropska biljka bez mirisa sa čvrstim, kožastim, sjajnim i eliptičnim listovima, nazubljenih rubova te bijelim i mirišljavim cvjetovima od kojih dobivamo čaj. Grmovi se sade u velikim čajnim vrtovima na nadmorskim visinama od 100-2000 m. Grm se reže na visinu do jednog metra radi većeg broja izdanaka i lakšeg branja lišća.

 

DARJEELING: * Čaj iz indijske pokrajine na obroncima Himalaje (800-2000m nadmorske visine), vrhunske kvalitete, posebice u drugoj berbi (sredina svibnja do konca lipnja).
 

DUST: * Čajni prah koji sadrži djeliće čajnih listića manjih od 1 mm, prosijane nakon postupka valjanj. Služi za punjenje filter vrećica. Čaj najslabije kvalitete.
 

EARL GREY: * Čaj aromatiziran bergamotovim (podvrsta naranče) uljem ili cvijetom.
 

ENGLISH BREAKFAST: * Mješavina čajeva s Ceylona i Assama, karakteristična po jakom okusu dobivenom od kratkih i sitno sjeckanih listića ( broken leaf ).

 

FINE PLUCKING: * (fina berba čaja) – Berba u kojoj se trgaju samo dva lista i vršni pupoljak s grančice ( zovu je i “carskom berbom”). 
 

GOLDEN NEPAL: * Čaj koji dolazi iz gorja kraljevine Nepal i u sebi združuje odlike DARJEELINGA i ASSAMSKIH čajeva.
 

GUNPOWDER: * (puščani prah) – Kineski zeleni čaj listića savijenih u kuglice.
 

GENMAICHA: * Japanski zeleni čaj “aromatiziran” na originalan način (dodana su mu zrna pržene riže i kukuruza).
 

KEEMUN: * Posebno mirisan i nježan crni čaj iz kineske provincije An Hui.  

 

LAPSANG SOUCHONG: Crni kineski čaj velikih listova (peti list na vršnoj grančici). Suši se na dimu zbog čega ima specifičan miris.


MATCHA: * Posebna i skupocijena vrsta zelenog čaja u prahu kod koje se ručno ubiru samo najmlađi pupoljci čaja. Priprema Matche počinje nekoliko tjedana prije žetve, kada je grmlje čaja prekriveno kako bi se spriječio doticaj sa izravnom sunčevom svjetlosću. To usporava rast, daje lišću tamniju nijansu zelene boje i uzrokuje proizvodnju aminokiselina koje čine čaj slađim.Rabi se kod japanske čajne ceremonije (cha-no-yu). Koriste ga budistički svećenici prilikom meditacija. Odličan je u sladoledu, kolačima,a od Matche se rade i kokteli.

 

MATE: * Južnoamerička biljka od koje se pravi čaj ljekovitih svojstava. Mate znači izvorno u Kečua jeziku posuda za piće. Napitak se tradicionalno priprema u posebnim drvenim posudicama (volumena cca 2 dcl) te pije direktno iz njih pomoću metalne slamčice (bombille) koja je u pravilu u svom donjem dijelu plosnata i sadrži fine pore za filtriranje. potiče probavu, pojačava znojenje,a s obzirom na veći sadržaj kofeina smanjuje umor. Odličan je napitak za mršavljenje jer smanjuje apetit.

 

OOLONG – * Polufermentirani čaj iz Kine i Taiwana. Fermentacija zahvaća oko 60% listića. Zovu ga ubojica masnoća.

 

ORANGE PEKOE: * Čaj drugog razreda kakvoće, jer se prvi listići ubiru kada su već dobro razvijeni. Naziv Orange dolazi od niz. kraljevske loze ORANIE, a Pekoe od kineskog Pak ho ( vlas, zapravo list ), pa ORANGE PEKOE ustvari predstavlja KRALJEVSKI LIST.

 

PAI MU TAN: * Zovu ga bijelim planinskim čajem; čuveni je kineski zeleni ( zapravo sasvim malo fermentiran ) čaj, velikih listića.
 

PEKOE: * Treći i četvrti list grančice čajevca. Veći su i slabije arome, pa daju čaj nešto slabije kakvoće.


PU ERH: * Čaj koji se radi iz roda Camellie Sinesis zvane Dayeh, podvrste velikog lista. Pu-erh se dijeli na zeleni i "kuhani"ili oksidirani pu-erh. Kod zelenog pu-erha sušenje se izvodi samo djelomično kako bi se dopustilo listu da polako oksidira tokom vremena. Oksidirani pu-erh je tamniji zbog inicijalne oksidacije prije sušenja. Ti tamni čajevi dobro stare i okus im se poboljšava s vremenom. Uravnotežuje kolesterol i pomaže pri mršavljenju.
 

ROOIBOS: * Red bush ili Crveni grm (Južna Afrika) iz čijih se stabljika pripravlja čaj izvrsnog okusa. Sve je popularniji u svijetu (također i s raznim aromama). Bez teina je.
 

RUSKI ČAJ: * Nježna mješavina crnih kineskih čajeva s čajevima Ceylona i Jave, no često ga brkamo s čajem iz Zakavkazja.


SAMOVAR:* Grijana metalna posuda tradicionalno korištena u Rusiji, Zakavkazju, Turskoj i Iranu za grijanje vode za čaj.


SECOND FLUSH: * Druga, ljetna berba u Darjeelingu ( svibanj, lipanj ). Vrhunska kakvoća čaja.


SENCHA: Najpopularniji japanski zeleni čaj specijalno napravljen bez brušenja čajnih listića. Aroma i kvaliteta ovise o sezoni i mjestu berbe, ali se smatra da je najkvalitetnija Sencha iz prve bebe. Zanimljivo je da 80% proizvodnje čaja u Japanu odnosi na Senchu.
 

TEIN: Alkaloid u čaju (trimetilksantin). Istovjetan kofeinu. U vrućoj se tekućini oslobađa, već nakon tri minute. Jedna ga šalica sadrži od 0,01 do 0,05 grama.

 

TIPPY: * Oznaka za čaj iz pahuljastih vršnih čajnih listića, npr. TGFOP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) označava čaj iz prvog (OP) vršnog listića, koji je ubran, kada se tek otvara ( flowery ), još je pahuljast (T), te počinje dobivati zlatastu ( golden ) boju.
 

TWININGS: Najstarija engleska tvrtka čaja. 1706.g. Thomas Twining je u Londonu prvi gostima u svom “COFFEE HOUSE” ponudio čaj.

 

YUNNAN: *Južno kineska pokrajina (uz Burmu i Laos), prirodno stanište čajevca i pradomovina čaja u kojoj se uzgaja istoimeni crni čaj, vrhunske kakvoće, te specifična skupina čajeva zvana PU-ERH.