FAQ

Kako spremati čajeve, a da zadrže svoj okus i boju?

Čaj je najbolje čuvati u zatvorenim posudama i staviti ih na tamno mjesto. Tako se očuva aroma čaja, ne gubi se boja jer čaj nije izložen dnevnom svijetlu. Biljni, voćni i rooibos čajevi nisu jako osjetljivi, ali sa zelenim, crnim, bijelim i žutim čajem treba biti jako oprezan.  


 

Koji čajevi su prikladni za djecu?

Za djecu su prikladni svi čajevi koji ne sadrže tein, kao što su voćni čajevi, rooibos i biljni čajevi. Svakako preporučamo rooibo čaj koji nije samo ukusan, već ublažuje kolike i nije alergen te ga mogu piti sva djeca. Za konzumaciju rooibos čajeva nema donje dobne granice; preporuča se trudnicama. Zanimljivost: u nekim se državama ovaj čaj koristi kao nadomjestak za majčino mlijeko.  

 

Koji je najbolji čaj za mršavljenje?

Za mršavljenje preporučamo crveni čaj (pu erh, oolong čaj) i mate čaj, ovisno o tome što tražite. Prva dva izlučuju suvišnu vodu iz organizma, masti i štetne tvari, dok mate čaj zatvara apetit i neizravno djeluje na gubitak tjelesne mase.  

Iznimno je popularan i žuti čaj, za kojeg su istraživanja pokazala da sadrži takozvani "dijetni enzim" te zato odlično pomaže pri mršavljenju.

 

Koliko se čaja preporučuje popiti u danu i kada?

Ovisno o tome koji čaj pijemo. Za voćne, biljne i rooibos čajeve nema ograničenja i možemo ih piti koliko želimo. Za zelene i crne čajeve je druga priča...   Odvisno je, kateri čaj pijemo. Pri sadnih, zeliščnih in rooibos čajih ni nobenih omejitev, pijemo ga lahko kadarkoli in koliko si sami želimo. Pri zelenih in črnih pa velja druga zgodba… Ograničenja, odnosno preporučenu dnevnu količinu dobro je poštovati. Oni daju energiju te ih stoga nije dobro piti poslijepodne i navečer jer bi se lako moglo dogoditi da imate problema sa spavanjem. To isto vrijedi i za crvene čajeve (pu erh i oolong) koji se koriste za mršavljenje i čišćenje organizma, zato je njih dobro piti u kurama; pijemo ih 3 tjedna, pa 1 tjedan pauza, da se tijelo ne navikne jer neće doći do željenog učinka.  

 

Kako se pravilno priprema zeleni čaj?

Izuzetno je važno da znamo pravilno pripremiti zeleni čaj jer tako može doći do izražaja njegov pravi okus bez gorčine. Priprema: na 2dcl vode (idealna temp. vode je između 65 i 70°C) stavimo 1 čajnu žličicu čaja. Čaj prelijemo vodom određene temperature i pustimo da odstoji 2-3 min. Čaj izvadimo iz šalice, spremimo (ako je dovoljno kvalitetan za više prelijevanja) i popijem ga.  

 

Koja je razlika između zelenog i crnog čaja?

Zeleni i crni čaj su u suštini isti. Oba ''dolaze'' iz iste biljke, odnosno čajevca, a razlikuju se samo u proizvodnom procesu. Zeleni čaj nastaje tako da se obrano lišće otprilike 20 sekundi prži na 100˙C ili tretira vručom parom. (kasnije slijedi ručno ili mehaničko uvijanje, usitnjavanje i na kraju sušenje). Crni čaj se proizvodi procesom fermentacije. Listići čaja se puste da uvenu, zatim ih uviju pa valjaju (što omogućujuje daljnji proces) pa se na visokoj vlazi od 40˙C radi proces oksidacije u trajanju od nekoliko sati. Proces fermentiranja se u jednom trenutku prekida s hitnim sušenjem u sušionku.