Zdravstveni učinci zelenog čaja.
Marketinški potez ili istina?


Stara poslovica kaže: »Jedna jabuka dnevno drži liječnika daleko«. Kineska poslovica glasi: »Šalica čaja dnevno drži liječnika daleko.« Što je od toga točno? Nepobitna je činjanica da svijest ljudi o zdravstvenim učincima čaja raste, prvenstveno o učincima zelenog čaja, te je on službeno priznat i u medicini koja ga sve više preporučuje. Zašto?

 

Sjetimo se najprije modernih bolesti, kao na primjer pretilost, kolesterol, dijabetes, bolesti srca, visok krvni tlak i usporedimo ih s učincima redovite konzumacije zelenog čaja. Redovitom konzumacijom zeleni čaj (naravno, važna je i zdrava prehrana i tjelovježba), zaustavlja protok glukoze u masne stanice, smanjuje razinu lošeg kolesterola, sprječava povišenje razine šećera u krvi, sprječava odumiranje stanica i pospješuje njihovom oporavljanje nakon moždane kapi, te pomaže u regulaciji krvnog tlaka.

 

Prethodno napisan tekst možda zvuči prenapuhano i malo vjerojatno, ali osvrnimo se na činjenice. Zeleni čaj je bogat izvor polifenola, osobito flavonoida, koji su glavni krivci za zdravstvene učinke zelenog čaja. Čaj također sadrži i antioksidanse, koji su do 100 puta učinkovitiji nego vitamin C i 25puta učinkovitiji od vitamina E. Osim toga, uspješno neutralizira slobodne radikale u tijelu, što znači da pomaže smanjiti rizik od nastanka raka, i naravno, smanjuje mogućnost nastanka modernih bolesti. To dokazuju rezultati istraživanja in vitro i in vivo, koji pokazuju da su antioksidansi u zelenom čaju učinkovitiji od antioksidansa u češnjaku, kelju, špinatu ili prokulici. Zeleni čaj također topi masnoće i potiče metabolizam u tijelu.

 

Kako biste se bolje osjećali i poboljšali zdravlje vašeg tijela, nije potrebno učiniti puno. Šalica ili dvije zelenog čaja na dan je dovoljno za poticanje tjelesnih procesa koji će doprinjeti vašem zdravlju. Ovdje je bitno napomenuti i da zeleni čaj morate piti bez dodatka mlijeka jer mlijeko uništava flavonoide u čaju što znači da čaj gubi svoj aktivni sastojak i zdravstveni učinak.


I možda da za kraj spomenemo još jednu kinesku poslovicu o čaju koja će vas uvjeriti u zdravstvene učinke zelenog čaja: »Kako se vodom čistimo izvana, tako se čajem čistimo iznutra«.

 

    Čokoladnica d.o.o., XII Vrbik 14 10000 Zagreb E: kontakt@svijetcaja.com