Oznake čajeva


Svijet čaja CHAI Vam predstavlja rječnik čajeva:

Plantaže čajeva možemo naći sve od Kine, Indije, Šri Lanke i Japana pa sve do Afrike i Južne Amerike. Svi ti čajevi međusobno se razlikuju po izvoru i kvaliteti. Ovaj rječnik, kojeg ćemo Vam predstaviti u nastavku, najviše se koristi za crne čajeve jer se njime ocjenjuje kvaliteta čajeva koji su proizvedeni u Indiji, Šri Lanki, Indoneziji i Africi. Ove oznake nisu česte za kineske ili japanske čajeve. 

Najjednostavnije pravilo je da što je više oznaka na čaju, on je kvalitetniji. Oznake se odnose na zrelost i izgled listova, brigu prilikom berbe i točnost i ravnomjernost pri sortiranju. Na ambalaži se također mogu naći podaci o uzgoju čaja i vremenu berbe. 

Premium čaji najbolje kvalitete mogu imati do 9 oznaka, a čajevi vrhunske kvalitete imaju 5 - 7 oznaka. Za svaki stupanj niže kvalitete stavlja se 1 oznaka manje, tako da na kraju ostane samo 1 oznaka. 

Što znači određena oznaka?
S - Special: Specijalan čaj, najvišja ocjena čaja koja se odnosi na njegovu proizvodnju.
F - Finest: Najfiniji, nježni i tanki listići čaja..
T - Tippy: Odnosi se na količinu nerazvijenih gornjih listića ili pupova, koje u crnom čaju vidimo kao svjetle čestice. Ovakvi listići pokazuju pažljivo branje čaja, naknadnu obradu i sortiranje. 
G - Golden: Zlatna. Odnosi se na sjaj mladih listića kojeg imaju listići najkvalitetnijih čajeva. 
F - Flowery: To je čaj koji ima fine, nježne i tanke listiće s određenom količinom nerazvijenih gornjih litića ili pupova.
OP - Orange Pekoe: Nije usitnjen, ali se list nakon nekog vremena savije.
P - Pekoe: Listići nisu ustinjeni i kraći su od listića s oznakom Orange Pekoe; do 8 cm dužine. 
S - Souchong: Oznaka za velike čajne listove, koji se uvijaju po dužini.
B - Broken: Oznaka za usitnjene listove čaja. Uglavnom služi za označavanje usitnjenih čajeva, ali i za označavanje čaja u listićima, nakon čega se dodaje oznaka B. 
D - Dust – prah: To so najmanji dijelovi koji ostaju nakon sijanja čaja te se koriste za punjenje filtarskih vrečica. Tu spada čaj slabije kvalitete pa ga ne smijemo zamijeniti s čajem u prahu kojeg upotrebljavaju Japanci prilikom svojih čajnih obreda gdje se koristi poseban čaj, prah od najbolje i najkvalitetnije vrste čaja.   


Svijet čaja CHAI Vam predstavlja najčešće korištene oznake za čaj:
FTGFOP 1 (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe First Grade): Čaj najbolje proizvodnje s brojnim pupovima. Ova oznaka se koristi za indijske Darjeeling i Assam čajeve.
SFTGFOP – 1 (Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe First Grade): Čaj najviše kvalitete koji dolazi iz Indije.
TGFOP – 1 (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe First Grade) i TGFOP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe): Ove dvije oznake odnose se na kvalitetne čajeve koji nastaju iz Darjeeling i Assam vrsta.
GFOP – 1 (Golden Flowery Orange Pekoe First Grade): Ova oznaka se najčešće koristi za najbolje kineske čajeve, ali također ju možemo naći i kod indijskih čajeva.
FOP (Flowery Orange Pekoe) in FOP – 1 (Flowery Orange Pekoe First Grade): Ove dvije oznake ukazuju na čajeve lošije kvalitete iz Indije i Bangladeša, ali također se koristi za najbolje kineske čajeve. Kod ove oznake potrebno je naznačiti i podrijetlo čaja.  
OP sup (Orange Pekoe Superior): Ova oznaka se koristi samo za indonezijske čajeve. Odnosi se na neusitnjene čajne listove, koji se uvijaju po dužini. 
OP (Orange Pekoe): Ovo je najčešća oznaka za čajeve sa Šri Lanke i Jave. Označuje neusitnjene čajne listove koji se uvijaju po dužini. 
BOP – 1 (Broken Orange Pekoe First Grade): Najčešće se koristi za čajeve sa Šri Lanke i predstavlja mješavinu cijelih i usitnjenih listova čaja. Omjer je otprilike 40% cijelih listova i 60% usitnjenih listova.