Povijest čaja


ŠTO JE POVIJEST? Povjesničari još uvijek ne znaju kome bi pripisali otkriće "pjene zelenog dragulja", kako još nazivaju čaj.Ljudi ga poznaju najmanje 3000 godina. Ovaj "dragulj" ima bogatu tradiciju, pogotovo u zemljama u kojima je ukorijenjen.

Brojne legende, svaka na svoj način, tumače njegovo podrijetlo. Cijene ga mnogi narodi i svaki posjeduje svoje otkriće. Da dolazi iz Azije, nema sumnje. Kinezi, Indijci, Japanci pripovijedaju svaki svoju legendu. Izvori tvrde da je čaj stigao iz Assama (Indija) u Kinu u 4.stoljeću, no Kinezi ga poznaju stoljećima. Pouzdano je da su Kinezi bili ti koji su prvi pili čaj.

 

Sve legende pak imaju nešto zajedničko:
• Kineska: "Osvježit će Vas te pobjediti umor i pospanost."
• Indijska: "Odjednom je osjetio da postaje opet budan. Listovi koje je sažvakao su ga tako oživjeli."
• Japanska: "Njihova svježina ga je napunila snagom i opustila."

OTKRIVEN U EUROPI? u 16.stoljeću, u vrijeme velikih putovanja i otkrivanja još uvijek nepoznatih zemalja, po prvi ga put spominju Mlečani. Početkom 17.stoljeća u Europu ga donose Nizozemci i odmah potom zeleni listovi osvajaju zapadnu i srednju Europu. U svakoj se kući pio čaj.

A kod nas?  Čaj još uvijek zamenjuje kava. A tajne čaja uvijek bolje otkrivamo mladi u duši i u srcu. Zanimljivo je da su čaj isprva upotrebljavali kao lijek, a manje kao osvježavajući napitak. Čaj se smatra lijekom za glavobolje, astmu, prehladu, kao i za odvraćanje od bolesti i povećanje mentalnih sposobnosti. Osnažujući i ljekoviti učinak čaja dodatno pridonosi  njegovoj popularnosti. Vjerojatno više zbog toga što nema loše nuspojave te ga je moguće piti u velikim količinama.


PODRIJETLO O ČAJU

Legende o podrijetlu čaja se prenose s generacije na generaciju. Jedna od tih priča, koja datira 2700 godina prije Krista, govori o tome kao je kineskom travaru slučajno pao list čaja u lonac s kipućom vodom. Voda je imela okus po ovim divljim listovima i travaru po imenu Shen Nung je okus tog napitka bio takav da ga je predstavio svome narodu i naložio im da ga piju i uživaju, a imenovao ga je tay ili čaj.

Druga priča objašnjava kako je indijski redovnik, Bodhidharma, plovioi u Kini i posvetio devet godina meditaciji. Tijekom tog iskustva, on je postao vrlo pospan i nakratko je zatvorio oči. U trenutku je uzeo nož i odrezao kapke. Na mjestu gdje su pali kapci narastao je grm čaja. I tako je biljka našla svoje utočište kod budističkih redovnika, koji su je koristili tijekom dugih meditacija kako bi lako ostali budni i pozorni.

Postoji mnogo drugih priča o podrijetlu čaja i tome kako je pronašao put do naših šalica. No, velika je činjenica da nismo mi pronašli čaj, "tu", cha" ili "tay", već je on došao k nama kroz našu otvorenost i spremnost da prihvatimo njegove divne darove. Bez obzira je li ga otkrio budistički redovnik, vladar, travar ili obični kmet iz tog vremena, čaj se koristio i još uvijek se koristi za njegu tijela i uzdizanje duha. Suptilni okusi i ljekovitosti ove prekrasne biljke čaj su napravili drugim najpopularnijim napitkom na svijetu, nakon vode. Kina je uživala u čaju stoljećima prije nego što je predstavljen vanjskome svijetu. U Europu, čaj je stigao preko Portugala u Macao (kineska provincija), dok je u Ameriku stigao s prvim britanskim stanovnicima. Sada, u 21.stoljeću, u čaju uživaju također i u najudaljenijim dijelovima svijeta.

 

Iako se konzumira u čitavom svijetu, čaj se proizvodi samo u pojedinim dijelovima svijeta, gdje su klima i tlo idealni za uzgoj.
Glavni proizvođači čaja su Kina, Japan, Indija, Tajvan, Šri Lanka. Kina i Japan proizvode neke od najboljih zelenih čajeva. Tajvan ima neke od najboljih oolong čajeva. Indija i Šri Lanka su poznati po svojim crnim čajevima.